Kas soovid endale looduslikest materjalidest pitsaahju?

Teen käsitööna valmivaid kuplikujulisi pitsaahjusid alates 2004 aastast. Kasutan võimalikult palju looduslikke materjale ja kaunistan ahjukupli savikrohvi või lubikrohviga. Ahju kupli valmistan savi-liiv segudega, ukse sissepääsus kasutan šamotist võlvi, ahju põrand on šamottkividest. Ahju sisekihi voolimisel kasutan kas keraamilist savisegu, st keraamiline liiv ja savi või saviliiva segu.
Võimalik teha korstnaga ja ka ilma korstnata ahjusid. Kui korstent ei ole siis tuleb põlevad materjalid ahju kohal ja ees katta tulekindlate materjalidega (kaltsiumsilikaat, tsementplaat jne)
Ahju maksumus sõltub materjalidest, korstnast, alusest, vundamendist ja asukohast. Paksema, ca 23cm seinaga ja 70cm sisediameetriga ahju hind alates 3800EUR-st+ km 20%= 4560EUR, sisaldab korstnaühendust. Lisandub korstna ja aluse, vundamendi maksumus. Aluse ja vundamendi saab ettevalmistada ka omanik.
Looduslikud savisegud on heade omadustega toidu valmistamiseks. Savisein võtab endasse toidus olevat niiskust ja annab seda ka tagasi küpsetamise ajal. Savisein on oma koostiselt ohutu toidu jaoks. Seetõttu olen jäänud kasutama savisegusid ja ei kasuta kuumakindlaid keemilisi masse kupli valamiseks. Vaid isolatsiooniks ehk soojuse säilitamiseks on osades ahjumudelites kasutusel keraamiline vill, mis on kaetud krohviga.
Ahjumeister Jaanus Viese
Kutseline pottsepp, IV kategooria
Täpsem info:
tel 56 505 915
[email protected]
Võimalik teha korstnaga ja ka ilma korstnata ahjusid. Kui korstent ei ole siis tuleb põlevad materjalid ahju kohal ja ees katta tulekindlate materjalidega (kaltsiumsilikaat, tsementplaat jne)
Ahju maksumus sõltub materjalidest, korstnast, alusest, vundamendist ja asukohast. Paksema, ca 23cm seinaga ja 70cm sisediameetriga ahju hind alates 3800EUR-st+ km 20%= 4560EUR, sisaldab korstnaühendust. Lisandub korstna ja aluse, vundamendi maksumus. Aluse ja vundamendi saab ettevalmistada ka omanik.
Looduslikud savisegud on heade omadustega toidu valmistamiseks. Savisein võtab endasse toidus olevat niiskust ja annab seda ka tagasi küpsetamise ajal. Savisein on oma koostiselt ohutu toidu jaoks. Seetõttu olen jäänud kasutama savisegusid ja ei kasuta kuumakindlaid keemilisi masse kupli valamiseks. Vaid isolatsiooniks ehk soojuse säilitamiseks on osades ahjumudelites kasutusel keraamiline vill, mis on kaetud krohviga.
Ahjumeister Jaanus Viese
Kutseline pottsepp, IV kategooria
Täpsem info:
tel 56 505 915
[email protected]
Kuidas need pitsaahjud erinevad teistest ahjudest?
- Paksem ahjusein tagab pikema salvestuse (massi vähemalt 15cm paksuselt, lisaks vahekihid, isolatsioon ja krohv)
- Kuppel looduslikest savisegudest, sisemine osa keraamilise liiva ja saviga
- Käsitööna voolitud kuppel ja päris võlv võlvikividega
- Tänu massiivsele saviseinale ühtlustab ahi küpsetamisel niiskust ja temperatuuri
- Ahju seina segud toidule ohutud, kuna sisaldavad sideainena savi
- Kuppelahju viimistlus on unikaalse kujuga ja loodusliku lubikrohviga (või savikrohv)
- Ülesköetud ahjus valmivad küpsetised kiiresti, sest kuplikujuline sein kiirgab ühtlaselt kuuma ning lisaks saab pitsa või leiva asetada otse kivipõrandale.